skip to Main Content
Accu Elektrische Auto Als Opslag Voor Elektriciteitsnet Tennet

Accu elektrische auto als opslag voor elektriciteitsnetwerk Tennet

Leverancier Tennet gaat stroom opslaan in accu van elektrische auto’s
Stroomleverancier Tennet wil de accu’s van elektrische auto’s gebruiken om stroom op te slaan. Als de elektriciteitsvraag piekt, haalt de netbeheerder de stroom er weer uit – tegen betaling. Een proef hiermee loopt nu in Nederland en Duitsland, de landen waar het bedrijf actief is.

Waar elektriciteit nu vooral nog wordt opgewekt door kolen- of gascentrales, moet dat straks vrijwel volledig door zonnevelden en windmolenparken gedaan worden. Als de stroomvraag nu stijgt of daalt, stoken die centrales simpelweg bij, of doen dat minder. ,,Maar we kunnen de wind niet harder of zachter laten waaien, of de zon harder of minder laten schijnen”, zegt Van Beek. Terwijl de netbeheerder ook dan vraag en aanbod in evenwicht moet zien te houden.

Imagecredit: unsplash

Laadsessie stoppen en starten
Daarom zoekt het bedrijf naar oplossingen om de opslag van elektriciteit een impuls te geven. Dat kan door consumenten te vragen een deel van de accu-capaciteit van hun elektrische auto ter beschikking te stellen. ,,Eigenaren kunnen aangeven dat ze ’s ochtends bijvoorbeeld 200 kilometer moeten kunnen rijden. Voor de rest mag Tennet een laadsessie stoppen en starten, op afstand. Als het dan even niet waait, kunnen we de batterij in die elektrische auto gebruiken, of we kunnen stroom er in stoppen als het te veel waait. En daar krijgt zo iemand ook geld voor. Zo kan de burger participeren in de energietransitie.”

Proef met Tesla’s
De netbeheerder doet nu een proef met Tesla’s en energiebedrijf Vandebron, om te kijken hoe haalbaar het plan is. ,,Nou doet het met één autootje niet zo veel”, erkent Van Beek. ,,Maar als dat er miljoenen worden, dan werkt het wel.” Ook mensen die thuis een accu of grote batterij op willen hangen, kunnen meedoen aan de proef. ,,Daar doen we een pilot mee in Duitsland en ook dat lijkt goed te werken.”

Tweede locatie
Tennet houdt de vraag en aanbod van elektriciteit in Nederland en Duitsland in balans, en doet dat met 42 vergelijkbare bedrijven, zogenoemde TSO’s, voor heel Europa. Het Arnhemse hoofdkantoor van het bedrijf, dat in 20 jaar gegroeid is naar 4500 medewerkers, puilt inmiddels uit. Daarom opent Tennet op korte termijn een tweede locatie in Arnhem, waar honderden werknemers gehuisvest moeten worden. Waar precies wil Van Beek niet zeggen: ,,Het huurcontract is nog niet getekend.”

Bron: destentor.nl 

Back To Top